Hot mot välfärden

Populistiska partier har fått ett fotfäste i Finland med politik som som består av nationalism, EU-skepticism och utlänningsfientlighet” kan man läsa i The Economist (17.3.2011). En månad senare läser jag i Der Spiegel (11.4.2011) att ”Politiken i Finland kommer aldrig på nytt att vara så korrekt, balanserad och socialdemokratisk som den brukade vara – vad hände?” Liknande åsikter blir allt vanligare i den internationella pressen. Senast har både Financial Times och Wall Street Journal behandlat Sannfinländarnas eller “The True Finns” framfart i Finland. Finland uppfattas inte längre som en trovärdig partner i att lösa den europeiska finanskrisen. Den nya negativa bilden av Finland sprids i betydande media i Tyskland, England och USA. Detta oroar mig.
Finland har i åratal varit på toppen av OECD’s Pisa-undersökning och i andra internationella undersökningar av komparativ livskvalitet. Vår internationella konkurrens har varit god, ekonomin stabil och korruptionen låg. Någonting har dock dramatiskt förändrats under de senaste regeringsperioderna. Der Spiegel anser att det finska välfärdssystemet håller på att falla samman - ett system som övriga Europa avundats och försökt efterlikna.
Vår president utryckte sin oro över de växande klyftorna i samhället. Enligt Halonen märks klyftorna bl.a. bland barn och unga, inom åldringsvården och i det ojämlika utbudet i hälsovårdstjänster (HBL 13.4.2011).

Sannfinländarnas popularitet samt nya våldsfenomen mot enskilda valarbetare och nedklottrande av valreklam är klara tecken på människornas frustration och ilska över att skillnaderna i samhället växer. Folket upplever starkt att de regerande partierna struntar i deras levnadssituation och endast fattar kortsiktiga beslut som försämrar vardagen för de fattiga och svaga i samhället. Jag tror inte att någon i vårt land vill leva i ett samhälle där de rika blir rikare och de fattiga fattigare. Idag lever många finländare under fattigdomsgränsen. Vi kanske inte ser det i vardagsbilden på gatan, men inom den sociala sektorn ser vi det varje dag. Hur länge skall vi sitta tysta och acceptera dessa missförhållanden och orättvisor? Många partier går ut med liknande budskap just under valtider. Alla säger att de vill förbättra välfärden. Högern har haft två mandatperioder eller åtta år på sig att jobba för en bättre välfärd. Nu kan man konstatera att de misslyckats fullständigt. Tänk noga efter vem du röstar på. Det kan vara just din röst som avgör.




Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Varför O,2 promille?

Alla ska ha rätt till en trygg ålderdom

Åland med i Nato?