Min åsikt om ABF


Abfs verksamheten kom igång på allvar först 1982. Motståndet från landskapspolitikerna var massivt när det första initiativet togs den 29.2 1980 om att bilda arbetarrörelsens egen studiecentral på Åland. De grundande studieförbundet ABF-Åland påpekade att man inte kan anordna studietillfällen utan medel. Måttstocken kunde inte heller vara de studietillfällen som ordnades utan arrangör på orten, utan fjärrstyrt från Helsingfors. Samtidigt hade Ålands bildningsförbund grundats med modell från Svenska studieförbundet i Finland som står svenska folkpartiet nära.

Sedan 2009 har bildningsförbunden haft fred i frågan kring medlen då det tillkom en lag som reglerar deras verksamhet och finansiering. Lagen utgår ifrån att folkbildning är viktig för demokratisk utveckling och medborgarnas möjligheter att öka sin förståelse i allt mer komplex omvärld, samhälle och arbetsliv. Så här lyder lagen ”Landskapets stöd till det fria bildningsarbetet ska ha till syfte att främja livslångt lärande, ett aktivt medborgarskap och demokrati, samt verksamhet i medborgarsamhället.

Vad sysslar Abf med? Jo bildning. Vad är då bildning? Bildning är inte bara innehåll utan också rörelse. Rörelsen i bildningsbegreppet, fördjupningen, sidospåren, försvårar preciseringen av innehållet. Bildning är konkret handling i form av organiserade studier, oftast i ett bildningsförbunds regi men också på andra håll.

Bildning kan inte mätas. Idag finns en åsiktsmarknad där tankar, hållningar och gemenskaper ses som varor som medborgarna kan välja mellan. Det finns ett stort tyckande som inte grundar sig på eftertanke och reflektion.

Bildning kan fås genom studier och reflektion och kan ses som en del i att utveckla sin personlighet på ett mångsidigt sätt. Att vara utbildad behöver inte betyda att personen är bildad och hög utbildning är ingen garant för bildning.

Bildning är delvis att du vet sådant som "man ska veta" – men det är också en process som fortsätter hela livet. En förmåga att förstå och kunna analysera samhället, människor och kunskap. Bildning är att våga öppna dörrar. Att ständigt vara nyfiken på det som är annorlunda. Men också att kunna använda de man lär sig i vardagslivet.

Studiecirkeln är en helt fantastisk form, att vara med i en studiecirkel handlar om gemenskap där utveckling står i fokus och utmaningen ligger i att finna vägar och sätt som passar alla i gruppen. Att tillsammans med andra söka kunskap och nya erfarenheter. Alla röster ska höras och allas åsikter tas tillvara vilket är en viktig i det demokratiska samhället.

Ett är säkert vårt samhälle behöver mer bildning och studiecirkel formen är en viktig metod som många fler borde få tillgång till. Det handlar om att stöda det livslånga lärandet, sociala verksamheter och människan i alla åldrar. I tider av fake news, kortfattad information och de sociala mediernas ökande inflytande på våra liv behövs bildning och arenor för möten, samtal och utbyte av erfarenheter mellan människor .

Att centern  väljer att driva politik på detta är tragiskt. Bildningsverksamheten ska bort, säger ledamot Veronica Thörnroos, är det nivån på debatten i centern? När det av bondeorganisationerna grundade bildningsförbundet ÅBF läggs ner på grund av ekonomiska oegentligheter ska det av arbetarrörelsen grundade ABF också bort, trots att de på ett exemplariskt sätt sköter sin verksamhet. Under varje lagtingsperiod ifrågasätts i något skede bildningsverksamheten. Socialdemokraterna har alltid starkt försvarat den, både bildningsförbunden, Medis och tredje sektorn därför att den sociala hållbarheten i samhället och människors möjlighet att växa är viktiga värderingar för oss. Alla människor behöver någon gång i livet nya möjligheter att lära sig något nytt, utveckla sitt tänkande för att finna mening och ny gemenskap.

Varför skulle man vilja lägga ner det? Vår uppfattning är den motsatta och uppenbarligen tänker över 6 000 ålänningar lika som socialdemokraterna, eftersom de via sina 33 föreningar är medlemsföreningar i ABF, alltifrån fackliga föreningar till kultur-, miljö- och socialt engagerade intresseföreningar.

Bildning behövs och ska erbjudas ålänningarna. Det är en överlevnadsfråga och dags för centern att modernisera sitt tänkande.


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Varför O,2 promille?

Alla ska ha rätt till en trygg ålderdom

Åland med i Nato?