Utveckling och hållbarhet


Fru Talman,

Varje steg mot ett hållbart Åland 2051 är en framgång. Vi har nu en systematisk uppföljning och rapportering. Det är bra. Ave de sju strategiska utvecklingsmålen är det nummer tre ”Allt vatten har god kvalitet” som jag kommer att lyfta upp särskilt nu efter den heta sommarn. Rapporten tar fram nulägesanalysen och mycket har gjorts men fler konkreta åtgärder behövs för att vi sak uppnå målet.

Fru Talman

Varje år tar Östersjön emot mer än 30 000 ton fosfor och nästan en miljon ton kväve. Det bor mer än 85 miljoner människor i avrinningsområdet och mer än 55 miljoner människor är bosatta nära kusterna eller vid de vattendrag som mynnar ut i havet. Från alla dessa människor och deras verksamheter, som industrier, trafik och jordbruk, transporteras föroreningar till havet från vattendrag och via nedfall från atmosfären. En del arter i havet drar nytta av det ökade tillflödet av näringsämnen, medan andra får svårare att konkurrera och minskar i omfattning eller försvinner helt. Övergödning kan på så sätt radikalt förändra havets ekosystem. Fiskodlingarna i havet är en bidragande orsak till övergödningen av våra vikar. Vi socialdemokrater stöder linjen att fiskodlingar i framtiden bör utvecklas på land. Långsiktigt måste vi hitta andra lösningar.

Fru Talman,

Sommarns torka har aktualiserat en krismedvetenhet kring vårt dricksvatten. Något som påpekats länge är att Ålands tillgång till dricksvatten är extra sårbart eftersom merparten tas från ytvattentäkter. Det är oerhört oroväckande att våra vattentäkter är så pass övergödda och att algblomningen är stor. Ålands vatten diskuterar att utreda alternativa vattentäkter framom avsaltning och det är bra, men det hanterar inte problemet kring de stora mängder  alger vi har i våra vattendrag. Glädjande är dock att information från ÅMHM informerar att om man ser till vad som är undersökt, och vetenskapligt konstaterat, så finns det ingen anledningen i dagsläget att oroa sig för dricksvattnet och att Åland har en god kvalitet på dricksvattnet.

För att säkra tillgången på rent vatten i framtiden måste vi ta hand om sjöarna som förser oss med råvaran. På Åland finns i dagsläget tre vattenskyddsområden där man måste vara särskilt varsam med hur man påverkar vattenmiljön. Inom vattenskyddsområdet gäller särskilda skyddsbestämmelser som är extra strikta närmast sjöarna.

Vattenskyddsområdet omfattar även sjöarnas så kallade tillrinningsområden. Ett tillrinningsområde är den mark kring en sjö som påverkar sjön vid nederbörd. Regn som faller inom området för med sig näringsämnen och farliga ämnen ner till vattentäkten. Vi socialdemokrater vill att vattenskydds området utökas så att tillrinningsområdet inte förorenas och att av i samband den de nya kommunerna får ett utvecklat interkommunalt samarbete för att dela på vatten. Vi är alla bosatta på samma ö och det är dags att aktivt prioritera denna livskälla.

Slutligt vis talman,

Socialdemokraterna vill

1.      Att fiskodlingar i framtiden bör utvecklas på land och att man tar fram långsiktigt hållbara lösningar för en god fiskodling.

2.      Säkra tillgången på rent vatten i framtiden och då måste vi ta hand om våra sjöargenom att vattenskyddsområdet kring sjöarna utökas så att tillrinningsområdet inte förorenas.

3.      Driva kommunsammanslagning för att kunna utveckla ett  interkommunalt samarbete för att dela på vatten.



Tack.
















Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Varför O,2 promille?

Alla ska ha rätt till en trygg ålderdom

Åland med i Nato?