Mitt tal på första maj


Vänner, socialdemokrater,

äntligen är det första maj!



Det enda som är bättre än första maj, är första maj under ett valår!

Och vi ska ge allt i det val som kommer. Inte, i slutänden, för att vinna röster eller mandat. Det är bara medel, för att nå målet. Nej, vi söker ålänningarnas förtroende för att skapa, just det som står för: vi bygger Åland, vi skapar trygghet, vi räddar klimatet och vi vänner, vi håller linjen.



Och den som inte förstår värdet av trygghet för en människa, har aldrig känt vad riktig otrygghet kan innebära. Känner man sig övergiven av samhället, då växer oron. Då skapas grogrunden för utanförskap. Då kan män med stora ord och kalla hjärtan, ta makten, genom att peka ut syndabockar och sprida hat.



Men vänner – det finns en annan väg. Vi vill någonting annat. Vi vill ha en demokratisk gemenskap, som tar ansvar! Och vi ska leda det arbetet!



Vänner!

Ålands viktigaste naturresurs är och förblir människorna på Åland. Vi vill att alla ålänningar ska blomstra, i samklang med naturen, i samarbete med våra grannar, med ansvar för klimatet och vår plats på jorden. Vi står inför en avgörande tid, ett vägval som måste göras för att planeten ska hålla för oss alla. Vi måste sluta stjäla framtiden av våra barn och barnbarn.



Grundprincipen för oss, ska alltid vara, att den som drabbas av sjukdom, av arbetslöshet, eller av en funktionsnedsättning, ska känna stödet från ett helt samhälle.



Och om du jobbar hårt, har du rätt till lön för mödan: En inkomst att leva på. En trygg anställning, som inte hyvlas eller avgörs från dag till dag. En arbetsplats som inte dödar, skadar, eller bränner ut. Och en ständig möjlighet att stimuleras, utvecklas, lära genom livet.

Det är inte förmåner – det är vårt gemensamma ansvar!



Vi vill vara med och skapa ett helt, starkt, samhälle!

Starkare skolor, starkare föreningar, en starkare samhällsgemenskap, som fångar upp alla unga som riskerar att hamna snett.

Vår centrala uppgift är att garantera en god äldreomsorg. Ett samhälle där vi tar hand om varandra och där ingen lämnas ensam. Vi fortsätter att kämpa för låga avgifter inom Åhs, förbyggande hälsovård och allmän tandvård.



Ja vänner, fram till valet och av de övriga talarna kommer ni att få höra sanningen.

Jag vill, att vi från denna dag, i denna valrörelse, och genom åren framför oss,
leder en folkrörelse för alla dem, som förstår värdet av trygghet för en människa. Vi har erfarenheten, kunskapen och viljan att jobba hårt och målmedvetet för Åland. Tillsammans gör vi samhället starkare och vi kommer att hålla linjen.


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Varför O,2 promille?

Alla ska ha rätt till en trygg ålderdom

Åland med i Nato?