Tankar kring kollektivtrafiken med Åbo som förebild

Det hållbara Åbo tryggar levnadsmöjligheter ekonomiskt, socialt och ekologiskt även för kommande generationer i balanserad och ständig förändring. Det skulle varken vara särskilt svårt eller dyrt att öka användningen av kollektivtrafik på Åland. Med strax under 30.000 invånare har Åland en relativt bra kollektivtrafik. Men det finns väldigt lite kvälls-, veckosluts- och sommartrafik. Dagens tidtabeller fokuserar på att få in människor till skolorna och till servicen i Mariehamn på vardagarna. Man kunde utveckla det så att bussarna går att använda mer på fritiden. Det behöver inte kosta allt för mycket.

I framtidens Åbo går elbussarna på solenergi
Åbo stad och ett ledande energibolag utreder tillsammans möjligheterna att införa elbussar, utveckla ett laddningsnätverk för elbilar samt producera solenergi i Åbo. Utredningarna är en del av det strategiska samarbetet mellan staden och bolaget och skapar en grund för viktiga nya lösningar som kan tillämpas i praktiken.

I den rapport om hållbara stadsdelar som offentliggjordes av Åbo stad konstaterades att en viktig del av det årliga energibehovet t.ex. i det planerade Skansen-området kunde tillgodoses med hjälp av solenergin som produceras i området. 
Förutom sådana nya bostadsområden som Skansen kan solenergi också produceras i de gamla bostadsområdena. I Åbo finns en hel del bostadsområden och fastigheter som behöver renoveras grundligt inom de närmaste åren. I samband med renoveringar är det också bra att gå in för energiförbättringar.
Syftet med den utredning som nu startats är att skapa grund för den lokala solenergiproduktionen i praktiken. Kostnadseffektiviteten för solenergin är redan nu god och den förväntas bli ännu bättre. I utredningen deltar också Åbo Energi. Samtidigt utreds också möjligheterna att införa elbussar på pilotlinjerna i Åbo.

Intelligent och miljövänlig stad som mål

Koldioxidutsläppen i de kommande stadsdelarna Skansen och Slottsstaden kan minskas avsevärt med hjälp av intelligent teknologi. Samtidigt förbättras invånarnas livskvalitet. Flera lösningar betalar sig själva på ganska kort sikt.

I en undersökning som gjorts i samarbete med Åbo stad och det ledande energibolaget koncentrerades på 14 olika lösningar som främjar den hållbara utvecklingen i byggnader, trafiken samt energiförbrukningen. Lösningarna bedömdes t.ex. i fråga om utsläppsminskningar och ekonomi.

I undersökningen hittade vi konkreta exempel på hur Åbo kan uppnå sina mål för den hållbara utvecklingen. T.ex. användning av solenergin och intelligenta fastigheter kan bidra till att minska koldioxidutsläppen avsevärt.

Andra medel är t.ex. ett intelligent elnät som minskar energiförbrukningen, förnybar och lokal energiproduktion, samanvändning av bilar samt intelligenta byggnader. I den här undersökningen hittades sammanlagt ca 20 metoder som minskar energiförbrukningen och växthusgasutsläppen.

Tack vare nya teknologiska lösningar och de beteendemönster som dessa teknologier möjliggör kan man minska koldioxidutsläppen från trafiken i Slottsstaden och Skansen med nästan 70 procent. När det gäller energi- och byggnadsinfrastrukturen hittade man en inbesparingspotential på 42 procent.

Undersökningen gav vid handen att genomförandet av lösningar som följer den hållbara utvecklingen förutsätter en ny typ av planering varvid de nya kraven beaktas så tidigt som möjligt. Tillämpningen av nya teknologiska lösningar eller integreringen av olika teknologiska lösningar är betydligt svårare och dyrare om byggandet redan har framskridit långt.

Ett viktigt resultat var den s.k. verktygslådan som kan utnyttjas vid byggandet av stadsdelar enligt principer för hållbar utveckling både i Åbo och på andra håll.  Det här är första gången man har skapat ett så heltäckande koncept för byggandet av stadsdelar enligt principer för hållbar utveckling.  

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Varför O,2 promille?

Alla ska ha rätt till en trygg ålderdom

Åland med i Nato?