Vi ålänningar får inte ge upp

Nya Åland (15.6.2011) tog upp ett otroligt viktigt ärende; finska statens språkslarv gentemot Åland. Trots att språket mellan landskapet och riksmyndigheterna enligt lag skall ske på svenska sänds utlåtanden till Åland skrivna på finska. Landskapet förväntas ge besked med kort varsel.

Detta är mer alarmerande än vad vi kan tänka oss. Detta förfarande anses nämligen normalt och befogat på fastlandet, trots att det helt klart bryter mot självstyrelselagen. I ett tvåspråkigt land med klar lagstiftning gällande språkens ställning och rättigheter har svenskans ställning försvagats så kraftigt att ministerierna helt enkelt nonchalerar att översätta viktiga dokument. Det påstås att allt i Finland inte kan vara på två språk utan att det måste göras en bedömning när det är viktigt. Då undrar jag: Vem gör den bedömningen? Det förväntas även att våra fastländska svensktalande tjänstemän och politiker per automatik skall kunna så bra finska att de förstår svår lagtext och viktiga tjänstemöten utan problem. Finlandsvenskarna kritiseras för att byta till finska så fort det finns finskspråkiga i närheten. Detta beteendemönster har kommit smygande och det är helt klart att finlandssvenskarna låtit majoritetsspråket få ett övertag i Finland. I ett tvåspråkigt land borde båda språken vara jämställda. Dagens politiska vindar med språkfientlighet och krav på upplösande av tvåspråkigheten hjälper inte situationen.

Jag upplever att Åland idag ensamt kämpar för svenska språkets ställning. Jag deltog i Sångfesten i Åbo förra helgen och hade äran att höra Paavo Lipponens tal till festfolket. Talet berörde mig djupt eftersom han lyfte fram svenska språkets ställning och framförallt finlandsvenskarnas situation i Riket. Vi upplever en kris i språkfrågan och den kommande regeringen kommer att ha en nyckelroll.

Vi ålänningar kan inte sluta kämpa. Det är otroligt viktigt att vår riksdagskandidat Elisabeth Nauclér får en plats i grundlagsutskottet så att hon kan försvara Ålands självstyrelse och det svenska språkets ställning. Ålands landskapsregering skall fortsätta att ihärdigt och envist kräva bra översättningar till svenska. Vi får aldrig ge upp.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Varför O,2 promille?

Alla ska ha rätt till en trygg ålderdom

Åland med i Nato?