Vi borde se Åland som en helhet

Vi borde se Åland som en helhet

Åland borde ha ett näringspolitiskt program som är transparent, rättvist, neutralt och som tryggar framtiden och välfärden för alla ålänningar. Under spartider är våra skattemedel begränsade och samhället hamnar i en situation där många fler är i behov av hjälp och understöd. Det är viktigt att prioritera rätt.

Det åländska samhället måste alltid kunna garantera sina medborgare en bra basservice. Det är för detta vi betalar skatt. Skolan, åldringsvården, hälsovården, omsorgen och vissa andra samhälleliga funktioner är alltid högsta prioritet.

Ett område som ligger mellan den privata verksamheten och basservicen kan, enligt mig, delvis subventioneras av samhället. I så fall måste dessa medel komma hela samhället och befolkningen till godo. Det är inom denna gråa zon som debatten borde föras. Då man fattar beslut om att subventionera verksamhet så borde bidragen garantera arbetsplatser, öka kunnandet i samhället och den understödda verksamheten skall ha en ekonomisk framtid.

Turismen är en typisk ekonomisk grå zon där Åland saknar helhetssyn och strategi (Johan Dahlman, Ålandstidningen 11.7.2011). Detta har lett till en förvrängd ekonomisk politik där huvudsakligen Mariehamn prioriteras. Borde inte de andra kommunerna också förstärkas? En politisk strategi kunde innebära en bättre och mera rättvis styrning av de ekonomiska bidragen till turistnäringen. Vi behöver inte konsulttjänster. Vi kan vårt Åland.

Om vi inte har en klar linje och ansvarsstrategi så finns risken att vi stöder ineffektiv verksamhet och att stöden blir bestående.

Landskapsregeringen kan genom samarbete med facket och näringslivet utveckla en bra och ansvarsfull näringspolitik som gynnar hela vårt samhälle. Landskapsregeringen skall ha den ledande rollen. Vi måste samarbeta över gränserna för att skapa ett rättvist Åland.

Sara Kemetter (S)
Kandidat i lagtings- och kommunalvalet i Mariehamn

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Varför O,2 promille?

Alla ska ha rätt till en trygg ålderdom

Åland med i Nato?