Ett renare hav – vårt gemensamma ansvar


Ett rent hav är en av de finaste arv vi kan ge våra barn. I vår unika skärgård har skepp från vikingatiden och Hansan till 1970-talet seglat i ett rent hav. Det är först under de två senaste generationerna som havet har förstörts. Det är inte nyttigt att peka finger och skylla på varandra, utan nu gäller det att samarbeta över gränserna för att hitta lösningar på problemet. Speciellt viktigt är havet för oss ålänningar, inte bara historiskt utan även som grunden för företagsamhet. Vi säljer Åland som ett sommarparadis med röda klippor och ett blått glittrande hav. Få turister eller ålänningar vill simma i grön tjock algsoppa. Därför borde vi själva bära ansvaret och se till vårt hus d.v.s. ett renare hav.

Den åländska skärgården fungerar som en stor samlingsplats vart allt ”skit” från kringliggande internationella farleder hamnar. Skitet samlas konkret i våra hundratals vikar och ligger där och pöser och gror. Därför tycker jag att det borde vara förbjudet att tömma fartygens och segelbåtarnas septiska tankar i kringliggande internationella och svenska vatten endast några tiotal sjömil utanför Kökars kobbar. De fartyg som inte sköter sina tömningar i hamnarna borde straffas med högre hamnavgifter. Vi borde ha strängare regler och straff på Åland gällande förpestade av havsvattnen kring våra öar. Strängare krav leder ofta till nya innovationer och tvingar företag och andra näringsidkare att utveckla nya metoder som inte belastar vår kära Östersjö.

Men strängare regler och straff räcker inte till. Vi borde vara med om forskning gällande Östersjön och därmed sammanhängande internationellt arbete och projekt. Det är vi själva som bäst känner till våra vatten. Därför bär vi i sista hand själva också ansvaret för ett renare hav.

Sara Kemetter (S)
Kandidat i lagtingsvalet

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Varför O,2 promille?

Alla ska ha rätt till en trygg ålderdom

Åland med i Nato?