Vi måste se över lagstiftningen kring läroplikten på Åland


Det har på sistone uppkommit en ny folkrörelse till Åland. Svenska familjer som inte får hemskola sina barn i Sverige har, i en allt ökad grad, börjat etablera sig på Åland. I Sverige råder det skolplikt. Detta betyder att alla barn mellan 7-16 år måste gå i skola. I Finland och på Åland råder däremot läroplikt. För att få avgångsbetyg från grundskolan så måste han eller hon kunna läroplanens innehåll. Varför skapar detta problem?

Jag anser att vi på Åland borde se över denna lagstiftning. Är läroplikt verkligen någonting som passar det åländska samhället och skolsystemet? Skolans roll är att skapa samhällsdugliga medborgare som kan klara sig i framtiden. Man måste känna till den åländska kulturen, dess värderingar, historia och geografi. Undervisning är inte endast fakta kunskaper såsom matematik och språk. Skolan stärker även tillhörigheten i det samhälle man lever i – en av skolans uppgifter är att skapa individer som känner sig delaktiga och kan verka i det större samhället. Skolan förbereder barnen att leva och arbeta i grupper och i en social gemenskap samt att förstå och acceptera oliktänkande.

Kan man verkligen med hemskolning uppfylla dessa målsättningar och krav? Har föräldrarna som väljer hemskolning en lika omfattande kompetens som den finländska läraren med en femårig universitetsutbildning på magisters nivå? Förbereder hemskolning barnet för livet i ett mångkulturellt samhälle samt för fortsatta yrkes- eller högskolestudier? Är det möjligt att hemskolning skapar segregerade individer som verkar inom mindre grupper utanför samhälle?

Ett specialfall är alltid ekonomiskt dyrt för samhället och i synnerhet mindre kommuner. Dels måste lärosystemet försöka garantera att läroplanens minimikrav uppfylls och dels måste eleverna kunna, efter slutförda studier, göra en fullgod insats i det åländska samhället. I annat fall blir kostnaderna för oss skattebetalare långvariga och höga. Jag anser att Åland borde diskutera problematiken kring läroplikt och skolplikt. Hur borde de politiska beslutsfattarna agera i denna alltmer ökande problemområde?

Sara Kemetter (S)
Kandidat i lagtings- och kommunalvalet i Mariehamn

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Varför O,2 promille?

Alla ska ha rätt till en trygg ålderdom

Åland med i Nato?