Trafficking

Varje år säljs och köps mellan 600 000 och 800 000 tusen människor över nationsgränserna. Mångdubbelt fler faller offer för människohandel inom det egna landet. Mörkertalet är stort samtidigt som beräkningar visar på en kraftig ökning de senaste åren. Idag är handeln med människor den tredje största formen av organiserad brottslighet, efter handeln med narkotika och vapen.
Vi debatterar Landskapsregeringens yttrande angående Europarådets konvention om bekämpande av människohandel. Konventionens syfte är att med respekt för jämnställdheten förebygga och bekämpa all människohandel både nationell och gränsöverskridande. Det är frågan om att trygga de mänskliga rättigheterna för dessa offer, samt att garantera att människohandelsbrott undersöks och åtalas effektivt.
Människohandel, eller trafficking, brukar definieras som att offret har tvingats, lurats eller hotats i syfte att utnyttjas på olika sätt.
Trafficking har stora konsekvenser som kan delas in i tre olika områden.
1.    Dels tar människohandeln ifrån en individ hennes grundläggande rätt att vara fri och själv bestämma över sitt liv,
2.    dels ger det inkomster och bränsle åt den organiserade brottsligheten och
3.    dessutom innebär människohandeln en global hälsorisk.
De flesta offren för trafficking är kvinnor och barn. Kvinnor och flickor säljs oftast till prostitution men också till tvångsgiftermål och hushållsarbete eller som billig arbetskraft. Offren för människohandel utsätts ofta för fruktansvärda övergrepp. De befinner sig i en mycket utsatt situation, ofta utan pass eller kontakter i ett land där de inte kan reglerna eller språket. Därför har de svårt att värja sig eller göra något åt sin situation om de misshandlas, våldtas, hotas, och torteras. De fysiska och psykiska skadorna blir ofta allvarliga och tar lång tid att återhämta sig ifrån.

Handeln sker främst i två riktningar, från landsbygd till stad och från fattigare delar av världen till de rikare delarna. Till Västeuropa kommer varje år mellan 120 000 och 500 000 kvinnor och barn.
Rikskriminalen i Sverige räknar med att mellan 400 och 600 kvinnor och barn varje år kan vara föremål för människohandel. Då handlar det först och främst om trafficking för sexindustrin. De flesta offren för människohandeln i Sverige kommer från Ryssland eller de baltiska länderna. Det är skrämmande siffror och aktuella i vårt närmaste grannland.
Eftersom en människa, till skillnad från till exempel narkotika, kan säljas om och om igen är människohandel en mycket lönsam verksamhet. FN beräknar att de kriminella grupperna som ägnar sig åt människohandel varje år drar in omkring 50 miljarder kronor. Eftersom människohandel är ett problem över nationsgränserna är internationellt samarbete mycket viktigt för att kunna göra något åt problemet.
Sexuell människohandel, så kallad trafficking, sker även på internet. Här borde införandet av barnporrfilter vara en metod som kan förstöra hallickens verksamhet.
Här kunde polisen att tillsammans med internetleverantörer se över hur det här kan lösas Ett samarbete kunde utvecklas så att nätleverantörerna får bättre möjlighet att avgöra när det är frågan om koppleri och människohandel. Då kan de agera snabbt för att få bort sidorna från nätet så fort som möjligt.
Landskapsregeringen föreslår ett samarbete mellan berörda myndigheter, så som tullen, sjöbevakningen, polisen och kommunernas sociala myndigheter. Detta åtgärdande är mycket bra och kan helt och hållet stödas av socialdemokraterna. Det är fullständigt i linje med vår politik.  Vi är mycket tacksamma över att regeringen framhåller att konventionen implementeras och att innehållet skall levas upp till.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Varför O,2 promille?

Alla ska ha rätt till en trygg ålderdom

Åland med i Nato?