Första maj


Idag vänner - på första maj - är det socialdemokraternas festdag. Nu träffar vi kamrater som vi inte har mött på länge.

Det är nu på första maj som vi samlas inte bara i Mariehamn utan i hela världen på gatorna, på torgen och i parkerna. Vi samlas på första maj och demonstrerar för arbete, rättvisa och fred.

Det är vår festdag, en dag i kampen för allas lika värde och allas lika rätt.

Första maj är en dag med fanor och med musik.
En dag fylld av värme och hopp om en bättre framtid.

Idag skall vi glädjas över socialdemokraternas framgång på Åland, i Riket och i världen. Vårt systerparti, SDP, i Riket går starkt framåt och ser ut att stärka sin politiska position. SDP är enligt de sensate gallupperna näststörsta partiet i Riket. Rörelsen växer. Snart kommer även Frankrike att regeras av en socialdemokrat.

Bästa ålänningar!

Vi har givits ett stort ansvar. Vi har lantrådsposten och är även det största partiet i Mariehamn. Ålänningarna har gett oss ett stort förtroende. Vi skall inte göra dem besvikna. Vi måste jobba hårdare och tänka längre ifall vi skall uppnå våra mål.

Vi inser styrkan i att vara samlade. Fackrörelsen bygger på samma principer. Ensam är inte längre stark i vårt samhälle. Vi behövs alla för att bygga ett starkt och tryggt Åland.

Jag är bekymrad över det upptrappande våldet även i vår del av världen. Tydliga signaler hittar vi våra grannländer Sverige, Norge, Danmark och Finland. Samhället har blivit råae men än så länge ses de olika symtomen som enskilda bränder som man desperat försöker släcka.

Ta som exempel alla de mobbade barn och vuxna, skolskjutningarna, det stora antalen familjetragedier med dödlig utgång samt det fruktansvärda mordet på den tonåriga flickan i Varkaus för bara någon vecka sedan.

Jag ser detta som ett tecken på att vårt samhälle mår dåligt. Många av våra medmänniskor lever i ett stort utanförskap.

Nolltolerans skall gälla alla former av mobbning. Individen måste respekteras. Detta är utgångspunkten i ett samhälle som kallar sig civiliserat. I ett fritt och öppet samhälle kan och får var och en praktiskt taget säga vad den vill, men gränsdragningen sker när det gäller hets mot folkgrupp, ärekränkning och racistiska uttalanden.

Vi socialdemokrater ta kraftigt avstånd från den nystartade föreningen Ålandsvännerna. Här drar vi gränsen!

Vänner!

Många springer på i ekorrhjulet, jobbar och stressar för mycket och sover för lite. Detta är vardag för många av oss ålänningar, får vi inte tillfälle till återhämtning så kan vi verkligen råka illa ut. Det är höga krav i arbetslivet i kombination med prestationskrav inifrån som är det största riskfaktorn för utbrändhet. För att motarbeta stressymtomen har vardagsmotionen en viktig roll. Cykla eller promenera till jobbet underlättar redan symtomen, och kulturupplevelser spelar här en centralroll. I dagens uppvirvlade tempo kommer konsertupplevelser att spela en mycket viktig roll. Då kan man verkligen slappna av och njuta. Kulturen erbjuder variation till vardagen. Vi borde ta en timme och gå på konsert, en utställning eller annat kulturevenemang för att få sätta sig ner och vila i stunden. Lika viktig är det blomstrande idrottslivet på Åland, som uppfostrar men också ger stunder av glädje och kamratskap.

Avslutningsvis vill jag ger er en miljöuppmaning.

Väldens största soptippar finns inte på land trots alla Mise debatter, utan de flyter omkring ute till havs och dödar det marina livet. Nedskräpning är inte Östersjöns största problem, men slit- och slängkulturen i kombination med bristande miljöhänsyn förvärrar detta globala problem. Totalt uppskattas 6,5 miljoner ton skräp årligen dumpas i haven bara från fartygen. Där plast utgör det största problemet.

En plastmugg kan finnas kvar efter 100 år. Enligt FN kräver havets soptippar över en miljon fåglars och 100 000 däggdjurs liv varje år. Vi kan alla göra en instats genom att städa våra stränder. Ett konkret sätt att göra någonting som har betydelse. Det är viktigt att inse att man inte kan kasta skräp omkring sig, det handla om framtiden.
Våra nordiska miljöministrar har i dagarna presenterat ett löfte. Miljöpolitiken i Norden stramas åt. Klockan tickar.

Ta för er av livets goda. Åland står idag som vackrast i full blomsterprakt. Ta en stund och njut.

Med dessa ord vill jag önska er en riktigt fin första maj och en glad vår!


Tack för ordet.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Varför O,2 promille?

Alla ska ha rätt till en trygg ålderdom

Åland med i Nato?