Åsikter kring den nya bibliotekslagen

  1. En ny bibliotekslag är under arbete och beräknas bli antagen av den nya riksdagen. Vilka frågor borde enligt Dig särskilt bevakas i arbetet med den nya bibliotekslagen?
Biblioteken i det allmänna biblioteksväsendet ska främja litteraturens ställning och intresset för bildning, upplysning, utbildning och forskning samt kulturell verksamhet i övrigt. Biblioteksverksamhet ska finnas tillgänglig för alla.  Biblioteken i det allmänna biblioteksväsendet ska verka för det demokratiska samhällets utveckling genom att bidra till kunskapsförmedling och fri åsiktsbildning. Båda våra nationalspråk bör värderas lika högt. 

2. Bibliotek stängs, bokbussturer dras in och utlåningen minskar. Är detta ett hot mot kunskapssamhället och hur kan jämlik tillgång till information, kunskap och kultur för alla tryggas?

Det är klart att detta är ett hot. Inbesparingar på kunskapssamhälet är bekymmersamt. För att garantera en jämlik tillgång till information, kunskap och kultur även i glesbygden så behöver det digitala medierna utvecklas. Via internetlån, digitala böcker och  kulturupplevelser via distansteknik finns helt nya möjligheter. 

3. Bibliotek som är nära, tillräckligt bemannade och har ett bra utbud får flera användare. Kommer Du att arbeta för satsningar på bibliotek? I så fall med vilka medel?

I första hand kommer jag att arbeta för stärkta skolbibliotek. I glesbygder där det är svårt att upprätthålla ett eget bibliotek bör man utveckla samarbete med skolorna. För att garantera tvåspråkigheten i Finland bör även tillgång till svenskspråkig litteratur finnas tillgänglig. Bibliotek är även viktiga samlingsplatser för många invandrare och inflyttade. Medel kan exempelvis tas ifrån utbildningssektorn, kultursektorn och medel för integration.

4. Läsning ger läskompetens. Hur kan vi främja barn och ungas läsintresse och hur vill Du säkerställa elevers rätt att ha tillgång till bibliotek?

Som utbildad pedagog ser jag bibliotekens ställning i vårt samhälle som mycket central. Tillgången till bra bibliotek, skolbibliotek och bibliotekarier främjar barns och ungas läsande. Under svåra ekonomiska tider måste vi tänka nytt. Jag kommer att arbeta för ett utvecklat nät av skolbibliotek dit allmänheten kan ta sig för att låna på de ställen bibliotek stängs. Möjlighet till digitala alternativ bör även utnyttjas effektivare.

5. Tillgång till e-böcker och annat digitalt material blir allt viktigare, inte minst inom högskoleväsendet, men bibliotekens möjligheter att erbjuda e-material är begränsade i förhållande till traditionella böcker. På vilka sätt anser Du att bibliotekens möjligheter att erbjuda e-material åt högskolesamfunden och medborgarna skall tryggas?


Detta är en övergångsfas där den traditionella boken håller på att bytas ut mot digitala varianter. Finland behöver vara steget före och satsa på detta område. Utbildning och en hög kunskapsnivå kommer även i framtiden att vara Finlands starkaste kort. Här har biblioteken en viktig roll i vårt samhälle.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Varför O,2 promille?

Alla ska ha rätt till en trygg ålderdom

Åland med i Nato?