Barnens rätt till båda sina föräldrar



Världen förändras och det gör även familjekonstinstallationerna. Idag är inte kärnfamiljen en lika tydlig norm som tidigare. Här behöver lagstiftningen hänga med. 

Det är betydligt vanligare på Åland än i riket att barn till separerade eller skilda föräldrar bor hos sina föräldrar enligt ett varannan vecka system. I dessa fall medger bostadsbidragslagen att endast den förälder hos vilken barnen är mantalsskrivna har rätt att räkna med barnen i hushållets storlek, medan den andra föräldern betraktas som ett ensamhushåll. Den förälder som inte barnen är mantalsskriva hos får därmed ett  mindre bostadsbidrag, om inkomstbilden är densamma, trots att behovet av större bostad kan vara lika stort som för den förälder hos vilken barnen är mantalsskrivna. Den förälder som har barnen mantalsskrivna hos sig är även den förälder som erhåller barnbidraget inklusive ensamförsörjartillägget samtidigt som barnbidraget enligt bostadsbidragslagstiftningen är en prioriterad inkomst, som inte skall beaktas när bostadsbidraget beräknas. I majoriteten av fallen är barnen mantalsskrivna hos modern, vilket innebär att det är fadern som i de flesta fall förfördelas. 

När män tar ut längre föräldraledighet gör de även därefter mer av omsorgsarbetet i familjen, vilket leder till att kvinnornas förvärvsarbetstid kan utökas. det leder till att lön och pension förbättras och blir mer jämställd med männens. När män tar ut längre föräldraledighet skapar de en nära relation till sitt barn och umgänget med barnen även under uppväxten tryggas på ett helt annat sätt än för pappor som tar kortare eller ingen föräldraledighet. Barnen ges även en realistisk bild av vad manlighet är, och samhällets föreställningar som läggs på människor utifrån vilket kön de har. Det gör också att bilden av arbetstagaren förändras så att det blir en självklarhet och inte ett undantag att anställa har flera olika ansvarsområden i livet, inte bara förvärvsarbetet. Många av dessa jämställdhetsfrågor kan man lös här på Åland med bra lagstiftning, men de områden som tillhör riket bör bevakas.


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Varför O,2 promille?

Alla ska ha rätt till en trygg ålderdom

Åland med i Nato?