Resultat i Folktinget



Svenska Finlands Folkting hade folktings session i Borgå 8-9 maj 2015. Från Åland var ledamöterna Sara Kemetter, Göte Wine och Folktingets styrelsemedlem Jan Salmen på plats.  Jag hade ärans att hålla det åländska gruppanförandet. Jag lyfte fram det nya politiska landskapet som Finland vaknade upp till där både Sfp och Sdp är i opposition. Åland har tappat sina naturliga kontakter till den kommande regeringen i Finland och behöver skapa nya nätverk. Här har både Mats Löfström och folktinget en stor uppgift. Jag föreslog även att följande text skulle ingå i Folktingets resolution. Klämmen godkändes enhälligt av folktinget.
"Svenska Finlands Folkting konstaterar ytterligare att svenska språkets ställning i Finland är en av de viktigaste politiska frågorna frö landskapet Åland. Folktinget understryker vikten av att den kommande regeringen fortsätter arbetet med en ny självstyrelselag för Åland. "

Folktingets betydelse stärks nu iom den kommande regeringens konstellation. Ytterligare ett politiskt värdefullt tillägg lades in i verksamhetsplanen "Folktinget håller en nära kontakt till alla riksdagsledamöter som vill jobba för ett Finland med två levande nationalspråk, och upprätthåller också i övrigt en öppen dialog med alla partier. Folktinget är villig att fortsätta koordinera och sköta sekreteriatuppdraget när representanter för riksdagspartierna samlas till rundabordsdiskussioner i riksdagen frö att diskutera frågor av stor relevans för den svenskspråkiga befolkningen i Finland."

Ledamot Göte Wine begärde ett tillägg i verksamhetsplanen under rubriken Dagvård, skola och utbildning som även godkändes enhälligt av folktinget. Tillägget lyder " Folktinget följer upp situationen med skolhemmet Lagmansgården så att det även efter 2019 finns skolhem på svenska i svenskspråkig miljö."  

Motion 3 om missbrukarvård på svenska inlämnad av ledamöter Christian Beijar och Sara Kemetter väckte stor diskussion och engagemang under remissdebatten. Beslutet till åtgärder var:
-att Folktingets styrelse även i fortsättningen arbetar för en gemensam riksomfattande koordinering och samordning av missbrukarvård på svenska. Arbetet omfattar även vissa andra former av social-och hälsovård som förutsätter ett brett befolkningsunderlag för att kunna produceras på svenska.
-att Folktingets styrelse kontaktar de svenska-och tvåspråkiga kommunerna med ett brev, för att uppmana dem att tillgodose individens rätt till missbrukarvård på svenska och för att beakta denna rätt när vården planeras.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Varför O,2 promille?

Alla ska ha rätt till en trygg ålderdom

Åland med i Nato?