EU-medlemskap en milstolpe i Finlands och Ålands historia

Merja Renvall vill upplysa ålänningarna som inte kan finska om hur läget verkar vara i finska Finland. Renvall påstår att man på finskt håll vill se Lipponen och andra åtalade för Finlands EU-anslutning och den europeiska ekonomiska krisen. Detta skulle enligt henne vara orsaken till att Lipponen inte kommer att bli Finlands nästa president (NÅ 11.11.11). Jag har bra kontakt med Finland och har varken hört eller läst några som helst sådana uttalanden.

År 1994 arrangerades en rådgivande folkomröstning om Finlands och Ålands eventuella inträde till den dåvarande Europeiska Gemenskapen. Den stora majoriteten ville då att Finland skulle ansöka om medlemskap. Att bli en del av EU och eurozonen har givit Finland och Åland stora ekonomiska fördelar. Vi blev medlemmar i den interna marknaden med 500 miljoner konsumenter. Vi fick friheten att röra oss fritt över gränserna, att arbeta, bo och grunda företag var vi vill inom hela EU-området samt fritt förflytta kapital mellan medlemsstaterna.

Inträdet i EU har förutom ekonomiska fördelar även gett oss politisk säkerhet. Socialdemokraterna tillsammans med näringslivet flaggade starkt för en ny utrikespolitisk linjedragning. De ville bort från Kekkonens finlandiseringspolitik.

Det var statsmän som Paavo Lipponen, Martti Ahtisaari, Mauno Koivisto och Esko Aho som fattade det stora politiska beslutet som förde oss in i den västerländska integrerade värdegemenskapen. Därför tycker jag att det är viktigt att rösta Paavo Lipponen till president.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Varför O,2 promille?

Alla ska ha rätt till en trygg ålderdom

Åland med i Nato?