Åland hållbart 2051


Fru Talman,
Hållbar utveckling har tre ömsesidigt beroende dimensioner: den ekonomiska, den sociala och den ekologiska. En av dessa dimensioner får inte underminera förutsättningarna för utveckling inom de andra dimensionerna. Även kulturen har stor betydelse för de nordiska värderingarna. Det gäller till exempel val av livsstil, konsumtionsmönster, förhållande till naturen och acceptans för förändrings- processer i samhället. Därför är det viktigt att inkludera kulturella frågor i arbetet för hållbar utveckling.
Den nordiska välfärdsmodellen bygger på att alla människor har lika värde, respekt för mänskliga rättigheter, rättvisa, jämlikhet, god förvaltning, låg nivå av korruption, demokrati, främjande av hälsa och välbefinnande. Jämställdhet, öppenhet och engagemang är andra viktiga grundstenar. De nordiska ländernas framgång är också ett resultat av att man på ett tidigt stadium bejakade ekonomisk öppenhet och frihandel. Hållbar utveckling är nyckeln till framtidens välfärdsmodell.
Fru Talman,
Norden står inför flera utmaningar som kräver tvärsektoriella insatser där principen om hållbar utveckling måste integreras. Det totala ekologiska avtrycket av nordisk verksamhet har blivit allt större på grund av en ökad konsumtion. Den demografiska förändringen är också en nyckelutmaning för den nordiska välfärdsmodellen. Dessutom tillkommer de faktorer som följer av att det övergripande ekonomiska läget i Europa och världen förändras.
Fru Talman,
Grön tillväxt har blivit en central målsättning som många länder och regioner har satt upp för att möta de stora miljö-, klimat- och energimässiga utmaningarna samtidigt som en god ekonomisk tillväxt upprätthålls. Marknaden för gröna lösningar växer och det finns potential för att Norden kan flytta fram sin marknadsposition.
Ökad konkurrenskraft och tillväxt ska uppnås genom en effektivare resursanvändning, mer hållbar energianvändning och -försörjning samt tydligare lagstiftning och prissättning på naturresurser.
Fru Talman,
Goda förutsättningar för utbildning, forskning och innovation är viktiga komponenter för en grön ekonomi. Ökad kunskap om hållbar utveckling ligger till grund för att förändra attityder och beteenden hos individer, företag och organisationer.
Kunskapen behövs för att hitta lösningar på framtida utmaningar för att verka för en hållbar utveckling. Kunskap och ny teknologi, men också förmågan att ta tillvara på människors kompetens, är grundstenar för Ålands konkurrenskraft.
Forskningen skapar en grund för hur samhällets och mänsklighetens stora utmaningar ska tacklas. Kombinationen av kompetens, kunskaper, färdigheter och kreativitet är en förutsättning för klok och långsiktig verksamhet. Vi måste kontinuerligt utveckla såväl den erfarenhetsbaserade som den vetenskapliga kunskapen på ett öppet och transparent sätt. Befintliga kunskaper och färdigheter bör utnyttjas ännu effektivare för att hållbara lösningar ska hittas. Samarbete, initiativrikedom, försök och misstag leder till nya lösningar.
De mål som ställs upp för utbildning om hållbar utveckling ska utgå från den egna kulturen och de lokala sociala, ekonomiska och miljömässiga förhållandena. Viktiga och enligt mig centrala målsättningar bör vara att först och främst satsa på utbildning och kunskap om hållbar utvecklin. Detta bör inkluderas i utbildningen på alla nivåer. Fler unga ska få en utbildning som ger de kompe- tenser som efterfrågas av näringslivet.
Hållbar utveckling består som sagt av tre delar:
Ekologiskhållbarhet, Social hållbarhet, Ekonomisk hållbarhet
De tre delarna har samband med varandra. Det finns en risk för att om man ensidigt försöker uppnå utveckling inom ett delområde så går det ut över de andra. Under lång tid har många länder prioriterat ekonomisk utveckling. Även vi här på Åland. Naturresurser har överutnyttjats och klyftorna mellan rika och fattiga länder har ökat.
Enligt FN:s konvention om mänskliga rättigheter har alla människor rätt till bland annat en tillfredsställande levnadsstandard. I den rika delen av världen finns stora möjligheter att tillgodose de grundläggande behoven. Mat och vatten räcker till och även om energipriserna ökar är det inget som allvarligt inverkar på levnadsstandarden. För en stor del av jordens befolkning är situationen inte lika bra. År 1999 passerade världens befolkning 6 miljarder. Hösten 2011 passerades 7 miljarder, och ökningen fortsätter. Hur ska alla människor kunna få vad de behöver utan att vi överutnyttjar jordens resurser?
Fru Talman,
Även vi på Åland har ett globalt ansvar. Konsekvenserna av vår verksamhet sträcker sig långt utanför våra gränser. De utmaningar som finns globalt är samtidigt utmaningar för Åland, och vi har möjlighet att vara föregångare när det gäller att lösa gemensamma problem. Globalt ansvar förutsätter rättvisa: Åland måste med sitt agerande säkerställa att också andra ges möjligheter till hållbar utveckling, och därmed även till säkerhet och fred. Detta kräver ett generationsövergipande tankesätt. Konsekvenserna av vår verksamhet bör bedömas också i ett längre framtidsperspektiv. I stället för att främja kortsiktiga intressen bör vi granska de konsekvenser våra beslut har för kommande generationer. Ett generationsövergripande perspektiv förutsätter att vi kan hantera omfattande helheter, förstå beslutens ömsesidiga verkningar och ta ansvar.
Fru talman,
Allas insats behövs för att vi ska kunna bedriva hållbar utveckling. Var och en av oss bör vara beredd att göra hållbara val och påverka samhället. På Åland kan vi tillsammans komma överens om lösningar och lita på att samhället fungerar. Välfärd och grundtrygghet som bär genom hela livet utgör grunden för ett hållbart samhälle.
Fru Talman,

Det är uppenbart att politiken är nödvändig för att klara klimatomställningen. Marknaden klarar det inte själv. Vi vill använda ekonomiska styrmedel för att stimulera fler människor och företag att ändra beteende så att alla kan hjälpas åt att skapa en utveckling som både är ekonomiskt, socialt och ekologiskt hållbar. Hit hör beskattningsinstumentet lagstiftning, utsläppsrättigheter och certifikat. Styrmedlen ska utformas så att de stimulerar till arbete och företagande, stärker industrins konkurrenskraft och bidrar till en hållbar utveckling.
Fru Talman,
Såhär inför kommande EU val så vill vi socialdemokrater att EU ska vara en union för hållbar tillväxt och full sysselsättning. Ett väl fungerande EU bidrar till ett starkt och tryggt Norden. Klimat- och miljöarbetet inom EU är ett av de bästa exemplen på hur vi gemensamt kan möta hot som inget land kan klara ensamt.
För oss socialdemokrater är vägvalet odiskutabelt. Ökningen av växthusgaser i atmosfären måste upphöra. Vi måste gå från ett samhälle som bygger på fossila bränslen, till ett som bygger på det förnybara.

Tack




Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Varför O,2 promille?

Alla ska ha rätt till en trygg ålderdom

Åland med i Nato?