Utbildningsprogram för gymnasieskolan

Rätten till utbildning är en central fråga i socialdemokratisk politik. Alla har olika förutsättningar så därför måste utbudet vara brett, ändamålsenligt och anpassat till såväl individens som samhällets behov. Socialdemokraterna vill utveckla kunskapssamhället med skolor som är öppna och tillgängliga för alla på likvärdiga villkor. För att hålla god kvalitet på undervisningen krävs kunniga och engagerade lärare.
Investeringar i skola och utbildning ska prioriteras för att rusta Åland för morgondagens utmaningar. En hög kunskapsnivå behövs för samhällets utveckling och vår gemensamma välfärd. Det är viktigt att allas tillgång till utbildning på gymnasienivå prioriteras.
Investera i utbildning
Utbildning är till för alla. Det är viktigt att grundskolan skapar möjligheten att ge alla formell behörighet till studier på gymnasienivå. Resurserna måste också vara tillräckliga så att alla kan slutföra sina studier. Ungdomar behöver få ett naturligt förhållningssätt till att utbilda sig och de ska motiveras och uppmuntras till fortsatta studier.
Demokrati och hållbar utveckling
Utbildning är nyckeln till var och ens frihet samt till en gynnsam ekonomisk och personlig utveckling.
Undervisningen ska förbereda studerande för ett aktivt deltagande i samhället och utveckla deras förmåga att ta ett personligt ansvar för sitt handlande. För detta krävs politik som binder samman kravet på en god skola för alla och ett livslångt lärande med strävan att skapa delaktighet i samhället.  Skolan ska karakteriseras av demokratiska arbetssätt, inflytande, kritiska förhållningssätt, ämnesövergripande samarbeten och en mångfald av pedagogiska metoder.
Den framtida skolan ska lära de studerande att analysera vilka samband mellan ekologiska, ekonomiska och sociala förhållanden som skapar en hållbar samhällsutveckling.  
En jämlik och trygg skola
Skolan ska förbereda ungdomar för samhället och ge förutsättningar för olika egenskaper att utvecklas. Utbildning handlar om att erbjuda olika vägar och metoder som gör att alla individer kan tillgodogöra sig nödvändiga kunskaper. Skolorna ska ha fysiska förutsättningar att bedriva en jämlik undervisning.
Ungdomar ska behandlas lika i undervisningen, oavsett kön. Därför måste jämställdhetsfrågorna ständigt hållas aktuella i skolans vardag. Det behövs ett jämställdhetsperspektiv i alla skolans ämnen och därför vill vi satsa på mer fortbildning för våra pedagoger för att kunna svara upp till framtidens krav.
Studerande ska ha rätt till trygga arbetsmiljöer och inflytande över det egna skolarbetet. Ett aktivt arbete krävs för att de sociala och könsbundna mönstren ska brytas. Detta betyder studiemiljöer fria från mobbning, könstrakasserier och främlingsfientlighet.
Utvecklad pedagogik
För att hålla en hög kvalitet på den åländska utbildningen behöver vi välutbildade lärare med tillgång till bra fortbildning. Den ska bygga på pedagogisk forskning så att undervisningsmetoderna utvecklas. Skolorna behöver också resurser så att de tillhandahåller tidsenliga arbetsverktyg.
Undervisning är ett lagarbete som ska bygga på de studerandes vilja att ta ansvar för det egna lärandet och en förståelse för lärarnas kunskapsstimulerande roll.
Motion och hälsa
Det finns ett tydligt samband mellan motion, välbefinnande och ökad inlärningsförmåga. Färdigheter i och kunskaper om rörelseaktiviteter och om hur olika livsstilsfaktorer påverkar människors hälsa är grundläggande för att ungdomar ska kunna ta ansvar för sin hälsa och sitt framtida arbetsliv. Därför vill vi prioritera mera idrott och hälsa i undervisningen. Skolan ska ge alla en möjlighet att motionera regelbundet.
Enligt den senaste undersökningen ”Hälsa i skolan” har ungdomars fysiska och psykiska hälsa försämrats. Därför krävs en ökad satsning på Studerandehälsan.
Kultur frigör skaparkraft
Kulturens betydelse för innovation är central. Kulturaktivitet ger människor möjlighet att vidga sina perspektiv och att frigöra sina tankar och sin skaparkraft. Innovation och nytänkande blomstrar i samspelande miljöer. Skolmiljön ska vara en grogrund för kreativitet och entreprenörskap.
Vi vill se ett utökat samarbete mellan gymnasiet, musikinstitutet, folkhögskolan och den tredje sektorn för att underlätta de studerandes möjligheter till mer undervisning inom hälsa, idrott och kultur.
Läskunskap och läsförståelse är en del av det livslånga lärandet. Skolbiblioteken bör utvecklas och studierum skapas för att främja ett aktivt läsande.


Valbarhet
De fritt valbara studierna ska främja de studerandes möjligheter till specialisering, allmänbildning och språkfärdigheter. Det behövs mer stöd och vägledning så att unga får hjälp att välja de studier som gagnar den egna utvecklingen och som ger bättre förutsättningar till fortsatta studier och inträde i arbetslivet. Ungdomar behöver få träna sin sociala kompetens för att kunna växa som människor och få en god yrkesetik.
Satsa på yrkesutbildning
Socialdemokraterna vill satsa på yrkesutbildningen. Samarbetet mellan skolorna och arbetsmarknaden ska utvecklas och fler möjligheter till lärande i arbete ska skapas. Vi vill se ett större samarbete inom Ålands gymnasium så att till exempel studerande vid Ålands lyceum ges möjlighet att avlägga en yrkesexamen.
Idag krävs mer och mer individuella lösningar för att alla ska kunna få en examen och ta sig ut i arbetslivet. Antalet studerande i behov av särskilt stöd ökar vilket ställer krav på mer specialundervisning som anpassas för framtida behov. Vi behöver också riktade åtgärder som utökat samarbete med arbetsplatser.  
Stärkt samarbete och ledningsfunktioner
Vi vill arbeta för en ledningsstruktur som ökar personalens och de studerandes delaktighet och inflytande. Vi vill stärka samarbetet mellan skolorna samt arbeta för att ledningsfunktionerna blir mer sammanhållna. Ålands folkhögskola bör integreras närmare Ålands gymnasium.
Livslångt lärande
Vuxenutbildningen är av strategisk vikt för framtiden med tanke på att gymnasiekompetens idag är en förutsättning för de allra flesta jobb. Människor har olika kunskaper och kompetenser som de tillägnat sig både genom formell utbildning och genom informellt lärande i yrkes- och vardagslivet. Alla måste få möjlighet att påbörja fortsatta studier på rätt nivå. Distansundervisningen bör utvecklas. Flexibelt lärande behövs för alla med annan behörighet. Läroavtalsutbildningen ska stärkas inom de områden där det antingen inte finns underlag för en hel undervisningsgrupp eller där utbildning inte ordnas inom det vanliga utbildningsutbudet.
Validering
Personer som söker arbete eller studier ska vid behov ges möjlighet att bedöma eller värdera sina faktiska kunskaper, färdigheter och förmågor. Genom validering är det möjligt att få ett betyg, intyg eller certifikat som visar den verkliga kompetensen. Att få den formellt bekräftad kan vara avgörande för att få arbete eller kunna fortsätta sina studier. Möjlighet till validering ska ske på lika villkor.

Socialdemokraternas löften till

studerande
Studeranden vid Ålands gymnasium ska erbjudas mer kulturella aktiviteter samt mera idrott och hälsa.
Ett flexiblare system för schemaläggning behövs för att studerande ska kunna varva praktiska och teoretiska ämnen. Detta ökar möjligheten för alla, även lycéets studerande, att kombinera studieförberedande utbildning med en yrkesexamen.
Alla ska känna sig trygga i skolan. Våra studiemiljöer ska vara fria från mobbning, könstrakasserier och främlingsfientlighet.

lärarna
Skolan bör ha en enklare ledningsstruktur som stärker delaktighet och inflytande och som ger bättre förutsättning för ledarna att vara närvarande.
Alla har rätt till en bra utbildning. Det behövs mindre grupper i de praktiska ämnena. Vi prutar inte på kvalitén.
Mer resurser behövs för studerande i behov av särskilt stöd

föräldrarna
Allt fler är i behov av särskilt stöd för att kunna slutföra sin utbildning. Vi vill erbjuda alla rätt stöd på rätt plats.
Ett tätare samarbete med arbetsmarknaden är avgörande för att få ut unga i arbete. Vi vill intensifiera detta samarbete ytterligare (lärande i arbete).
Yrkesträningen bör ges klarare linjer och en större helhet.


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Varför O,2 promille?

Alla ska ha rätt till en trygg ålderdom

Åland med i Nato?