Självstyrelsedagen 2014

Bästa självstyrelsefirare, kära Ålänningar!
Mina Damer och Herrar!
 I juni 1921 godkändes Ålandsöverenskommelsen i Nationernas förbund. Det internationella samfundet gav då Åland dess unika status som ett autonomt örike inom Finlands gränser. Åland fick då sina skyddsbestämmelser för det svenska språket och för örikets kultur och vedertagna traditioner. Året därpå, den 9 juni 1922, sammanträdde landstinget för allra första gången.
Ålänningar har ihärdigt i snart 100 år arbetat för ett samhälle där demokrati, tolerans och en god välfärd ska råda. Dessa värderingar har varit och är alltjämt hörnstenar för vårt politiska arbete.  Vårt självstyrda örike är idag ett blomstrande samhälle, en framgångssaga, som många andra internationellt hänvisar till som ett gott exempel. Åland är den plats där man kan leva från vaggan till graven. Ett örike fyllt av skönhet där naturen och vattnet knyter oss samman. Det är en plats där man vill leva, det är en plats där man vill verka och det är en plats där man vill åldras. En världsunik plats där freden och den lokala friden dominerar.
Under början av lagtingsåret tillsatte Finlands statsråd en parlamentariskt sammansatt kommitté för att reformera och utveckla självstyrelselagen för Åland. Kommittén består av representanter för såväl riksdagens som lagtingets partier. Ordförande är president Tarja Halonen och uppdraget är att komma med förslag till ett nytt självstyrelsesystem som skulle ge Ålands lagting utökad lagstiftningsmakt och Ålands folk mera inflytande över viktiga förändringar i maktordningen mellan Mariehamn och Helsingfors. Tanken är att lagen skall hinna träda i kraft till Ålands 100-årsjubileum år 2021.  
Vi lever verkligen i reformernas tid. Centralt för dessa reformer är att utveckla vårt samhälle så att vi på ett hållbart sätt har förmågan att möta medborgarna i deras behov av god välfärd och social trygghet. Detta ställer stora krav och utmaningar på som i val vunnit väljarnas förtroende.
Det pågående ekonomiska läget har satt oss politiker på prov. Vi har fått gå in för tuffa kompromisser utifrån olika politiska övertygelser och värderingar. Men vi vill alla hitta helhetslösningar för hela Ålands bästa.
Vi ska visa politisk kompetens, generositet och mognad till samarbete och vilja att hitta nya konstruktiva och relevanta lösningar. Jag är övertygad att vi tillsammans vill och kan skapa ett livskraftigt Åland för kommande generationer.  

En av vår tids största utmaningar är att vi utvecklar Åland till ett hållbart samhälle. Landskapsregeringens och lagtingets målsättning är att ställa om Åland till ett hållbart samhälle fram till år 2051. Vi vill att beslut som fattas ska vara hållbara socialt, miljömässigt och ekonomiskt. Jag är övertygad om att Åland kan bli ett föredöme och en inspiration för andra regioner i att gemensamt och framgångsrikt arbeta för ett hållbart samhälle där miljön skyddas för kommande generationer och människorna mår bra.
Bästa Ålänningar!
Vi lever i en ny samhällelig omgivning. Europeiska unionen påverkar allas vardag i allt högra grad. EU-valet blev i många medlemsländer en politisk framgång för populistiska, nazistiska och andra främlingsfientliga grupper. Dessa partier beskyller ofta flyktingar och invandrare för alla tänkbara ekonomiska och sociala problem i enskilda medlemsländer och EU. Detta på emotionella och okritiska grunder utan seriös politisk analys.
Det låga valdeltagandet i Europa kan ses som ett uttryck för medborgarnas känsla av maktlöshet. Det är svårt att förstå betydelsen av ens röst i Europaparlamentsvalet. Vi på Åland är i detta sammanhang ett unikt gott exempel som vi ska vara stolta över. Vi hade det högsta valdeltagandet i Finland och visade därmed en stark önskan om delaktighet, engagemang och visar vårt tydliga krav på ökat inflytande.
I svallvågorna av den ekonomiska krisen har arbetslösheten och fattigdomen ökat på ett oroväckande sätt inom EU. Den ökande främlingsfientligheten i Europa skrämmer och kalla vinddrag sveper över personer av utländsk härkomst. Hatretorik sprider sig också över kvinnor, minoritetsgrupper, och i Finland speciellt över den svensktalande befolkningen. Den europeiska unionen är ett fredsprojekt. Målet är att Europa ska lösa konflikter inom unionen med demokratiska och parlamentariska metoder.
Vi måste alla ta tydligt avstånd från rasism och främlingsfientlighet och alltid stå upp för alla människors lika värde och rättigheter. I samma anda ska vi också välkomna nya ålänningar och öka våra ansträngningar för deras trivsel och delaktighet.
Inflyttningen till Åland väntas fortsätta att öka under de närmaste årtiondena. De människor som flyttar hit till oss, för med sig nya begåvningsresurser och ny kreativitet. Kulturell mångfald ökar den åländska kulturens livskraft.  Denna mångfald ska vi vara glada över och värna om. Då kommer Åland att fortsätta att vara den vackra och trivsamma ö som vi alla vill vara en del av.

Bästa Ålänningar!
Jag står här idag i Mariehamnsdräkten och har svårt att hålla tårarna tillbaka när jag stolt sjunger Ålänningens sång och ser flaggan vaja i vinden. Det är kulturen och sången, som skapar min åländska identitet. Vår kultur, vårt kulturarv och vår kulturmiljö är en viktig del av vår nationalegendom. Kultur och konst bygger på fritt skapande och kreativitet arbete. Konsten, kulturen och kreativiteten har ett bestående värde i alla civiliserade samhällen.  Kulturen ökar befolkningens välbefinnande och bildning och främjar livslångt lärande.  Åland är ett mångkulturellt område med en stark identitet och livskraftigt och allsidigt kulturliv.

Bästa Ålänningar!
Tillsammans bygger vi ett hållbart starkt och konkurrenskraftigt Åland. Vi måste samarbeta mera och hitta nya lösningar inför kommande utmaningar.  Jag är lycklig över att vara ålänning och det värmer i hjärtat när jag betraktar vårt fantastiska örike nu när det blommar som skönast och vattnet glittrar som vackrast.
Jag önskar er alla en fortsatt trevlig självstyrelsedag!




Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Varför O,2 promille?

Alla ska ha rätt till en trygg ålderdom

Åland med i Nato?