Artikel om mig i Arbetarbladet

Tuff, men demokratisk: Sara Kemetter vill bli Ålands röst i riksdagen

11.03.2015
En samarbetspolitiker, men med bestämda åsikter. Tuff i förhandlingar men demokratisk. En kvinna som får saker gjorda. Sara Kemetter är den enda socialdemokraten som kämpar om den åländska riksdagsplatsen.
Åländsk samling heter listan hon ställer upp på tillsammans  med en moderat, en centerpartist och den sittande riksdagsledamoten från Åland, Elisabeth Nauclér. Ett listsamarbete som utgår från samarbetet mellan dessa partier i landskapsregeringen.
–  I denna koalition med två stora högerpartier har vi lyckats mycket bra i stora frågor, som t ex självstyrelsefrågorna och andra frågor som berör både Finland och Åland. Vårt lantråd Camilla Gunell har öppnat många dörrar i Helsingfors, säger Sara Kemetter.
Just arbetet med den nya självstyrelselagen, som väntas träda i kraft 2021 är något Kemetter lyfter fram som mycket viktigt för Ålands riksdagsledamot, men lika viktigt är det att Finlands ekonomi får fart:
– Om Finland mår bra så mår Åland bra.  Nycklarna till framgång är arbete, jämlikhet, trygghet och ömsesidigt förtroende. Det som behövs är en hållbar ekonomisk tillväxt!
När hon fick frågan av Ålands socialdemokrater om hon ville kandidera i valet blev hon mycket glad och hedrad. Hon är uppvuxen i Grankulla, men har bott större delen av sitt vuxna liv på Åland, så hon är både ålänning och finlandssvensk. Och när det gäller kampanjen är den inte typiskt socialdemokratisk:
– En riksdagsledamot ska jobba för hela Åland i samarbete med landskapsregeringen.
Därmed inte sagt att Sara Kemetter glömmer sin socialdemokratiska värderingar i den politik hon vill driva. Hon påpekar att Finland står inför många utmaningar med förändringarna i åldersstrukturen och den ökande ungdomsarbetslösheten. Här för hon fram klassisk (S)-politik, något som hon är känd för även i den lokala politiken, vice ordförande som hon är i stadsstyrelsen. Efter förra kommunalvalet blev socialdemokraterna störst i Mariehamn.
– Socialdemokraterna på Åland har en mycket viktig funktion i samhällsbyggandet. Vi är det enda partiet på vänstersidan här och har en stark känsla för jämlikhet och rättvisa. Vi driver en politik som är nära människor och arbetar för de små i samhället, men samtidigt för helheten. Därför är vi så populära.
Sara Kemetter har gjort en snabb politisk karriär. Det var 2010, ett år före senaste lagtingsval, som hon bestämde sig för att satsa till hundra procent. Höggravid som hon var i valrörelsens slutskede prydde hon Mariehamns socialdemokraters utskick till hushållen med rubriken ”Hållbar tillväxt”. Det skadar inte med lite humor i politiken.

Svenska språkets ställning då? Det är väl alltid en viktig fråga för en ålänning i riksdagen?

– Förstås. Finland ska vara ett tvåspråkigt land. Jag är emot att göra svenskundervisningen frivillig och i  Finlands svenska folkting har vi arbetat för att förstärka svenskan. I samband med social- och hälsovårdsreformen måste vi bevaka svenska språkets ställning när sjukvårdsenheterna blir större. Det berör också ålänningar.
– Och all kommunikation mellan Finland och Åland ska ske på svenska. Som åländsk riksdagsledamot är det viktigt att man talar svenska i riksdagen och lyfter fram svenska språkets ställning, avslutar Sara Kemetter.

Anders Hallbäck

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Varför O,2 promille?

Alla ska ha rätt till en trygg ålderdom

Åland med i Nato?