Finland ska bli ett alliansfritt land

Ryssland inledde på måndagen den 16 mars den största militära övningen någonsin i det arktiska området.  Även den ryska specialenhet i Alakurtti endast 50 km från Finlands gräns deltar i övningen. Samtidigt pågår i Ryssland åtminstone tre andra stora militära övningar i Tsettsenien, Kirgisien och i det östliga militärdistriktet. Det säkerhetspolitiska läget i Östersjön blir spändare.

Finland har sedan många år ett mycket långtgående samarbete med Nato. Samarbetet med Nato grundar sig i vårt partnerskap inom Euroatlantiska partnerskapsrådet (EAPR) som är den politiska ramen för Partnerskap för fred (PFF). Inom ramen för PFF kan deltagarländerna ingå i fredsbevarande insatser under FN-mandat. De fortlöpande övningarna i PFF utvecklar samarbetsförmågan, även inom krishanteringsområdet. Finland deltar också i Nato-ledda fredsfrämjande operationer. Samarbetet inom Nato/PFF är baserat på självdifferentiering vilket innebär att partnerländerna själva avgör i vilken utsträckning och på vilket sätt de deltar i de olika aktiviteter som samarbetet erbjuder. Detta garanterar Finlands självbeslutanderätt i dessa frågor. Som alliansfria kan vi hjälpa Områden i kris dit Nato inte får tillträde. För mig är detta mycket centralt.

Utrikespolitiken ska vara folkligt förankrad. En öppen diskussion om Nato Som förs i öppna forum där alla kan bidra och bilda sig en uppfattning. Dessutom borde man bredda den säkerhetspolitiska debatten till att också innefatta frågor som klimat, cyberfrågor, digital propaganda och pandemier. Allt detta påverkar det säkerhetspolitiska läget.

För mig är det en självklarhet att Finland ska ha ett tätt samarbete med nationer som delar våra demokratiska värderingar. Vi ska samarbeta för att bygga säkerhet. Men det är vi finländare och ålänningar som själva ska bestämma över vårt land och våra handlingar. Finland ska stå militärt alliansfritt, vi ska inte binda oss till försvarsförpliktelser i allianser. I Finland ska vi fatta våra egna grundläggande säkerhetspolitiska beslut.

Nato handhar kärnvapen. Jag är inte intresserad av att medverka till att kärnvapen kan placeras i Finland. Som alliansfria kan Finland agera mycket friare i den internationella diplomatin och för nedrustning, framför allt när det gäller kärnvapen.  Som medlemsland har vi att acceptera skarpa påtryckningar för deltagande i olika militära operationer och övningar.

En modern säkerhetspolitik bygger på flera komponenter. De sex viktigaste en aktiv utrikes-, säkerhets- och försvarspolitik, ett militärt alliansfritt Sverige, ökat samarbete i Norden, aktiv Östersjöpolitik, stärkt Europasamarbete samt ett starkare Förenta Nationerna.

Sara Kemetter, riksdagskandidat nr 3

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Varför O,2 promille?

Alla ska ha rätt till en trygg ålderdom

Åland med i Nato?