En liten tankeställare

Den vanligaste kommunala skattesatsen 2011 i Finland var 19,5 procent. Skatteöret i Mariehamn är 16 procent. Som referens vill jag nämna några kommuner på fastlandet. I Esbo är skattesatsen 17,75 procent, i Grankulla 16,5 procent, i Lovisa 19,75 procent, i Åbo 18,75 procent, i Ingå 20,75 procent och i Hangö 20.75. (Kirkko-Jaakkola, M.” Kuntien verot 2011 - missä maksat eniten?” 2011)

Inför kommunalvalet debatteras det hårt ifall vi kan höja skattesatsen i Mariehamn. Socialdemokraterna föreslår en blygsam skattehöjning så att nedskärningarna inom den sociala sektorn kan stoppas. Höjer vi skatteöret med 0,25 procent så har vi ändå den lägsta skattesatsen i Finland.

Samhällsfilosofen John Stuart Mill ansåg att politikernas viktigaste uppgift är att skapa ett lyckligt samhälle. Konsekvenserna av att inte höja skatteöret kan bli betydande för de svaga. Vill vi ha det så?

Sara Kemetter (S)
Kandidat i lagtings- och kommunalvalet i Mariehamn

Kommentarer

  1. Kritiken haglar i tidningarna. Anders Holmberg med fler har väl glömt att en kommun på fastlandet består av minst 60 000 invånare. Det betyder helt andra skatteintäkter.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Varför O,2 promille?

Alla ska ha rätt till en trygg ålderdom

Åland med i Nato?