Ett nytt alternativ?


Jag anser att en special enhet borde inrättas inom grundskolans allmänna undervisning, där elever med sociala störningar och deras föräldrar får sina behov tillgodosedda.

Idag har integration av dessa elever i grundskolan varit alternativet. Kommunerna har skräddarsytt dyra lösningar med enskilda lärare och assistenter som febrilt försöker hjälpa eleverna. Ibland har det blivit aktuellt att skicka elever till specialenheter i Finland eller i Sverige. Dessa lösningar blir mycket kostsamma och belastar en liten kommuns sociala budget hårt.

Svårigheter i elevens sociala levnadssituation påverkar elevernas möjligheter att tillgodogöra sig undervisningen i den ordinarie grundskolan. Speciallärarnas och skolpsykologernas uppfattning är att sociala beteendestörningar visar sig i en allt tidigare ålder och tenderar att öka i omfattning.

För att tillräckligt snabbt kunna möta och reagera relevant på elevens svårigheter är det nödvändigt att i ett tidigt skede erbjuda barnet och familjen det stöd och den hjälp som är nödvändig för att utvecklingen skall förändras i positiv riktning.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Varför O,2 promille?

Alla ska ha rätt till en trygg ålderdom

Åland med i Nato?