Arbete och full sysselsättning S viktigaste mål


Chefredaktör Niklas Lampi påstår i sin ledare att jag skulle säga en sak i valrörelsen till riksdagen, men i den åländska politiken inte agerat i samma anda. De argument Lampi lägger fram för sin tes är ytterst tunna. Jag har från min plats somledamot i Ålands lagting och medlem i socialdemokraternas lagtingsgrupparbetat till stöd förregeringen Gunell.
Vi har i den socialdemokratiska gruppen alltid och kontinuerligt arbetat för en välfungerande arbetsmarknad och full syselsättning. Vi har talatstarktför åtgärder i syfte att minska arbetslösheten (särskilt bland unga och långtidsarbetslösa), påtalat behovet av förnyad lagstiftning inom området ochattgöra det möjligt för människor med olika slags funktionshinder att få arbete och utbildning. Arbete åt alla är socialdemokraternas i alla tider, mest grundläggande mål.
Niklas Lampi påstår att landskapsregeringen inte skulle ha vidtagit åtgärder för att stärka köpkraften. Det är inte korrekt.Förutom att höja olika stöd (ex utkomststöd och bostadsbidrag) har skatteavdragen höjts. Landskapet har heller inte sänkt barnbidragen som man gjorde i riket.
Grundavdraget i beskattningen har i flera omgångarhöjts på Åland, liksom i riket, i syfte att stimulera köpkraften. I samband medbudgetför 2015gick landskapet in för att kompensera kommunerna för alla skatteavdrag som höjdes till förmån för medborgarna. Syftet med det var att kommunerna inte på den grunden skulle ha skäl att höja kommunalskatten. Det allmänna avdraget, som Niklas Lampi tidigare propagerat för, har inte landskapethaft råd med på många år ochdetkommer knappast att återinföraspå många år framöver.
Att påstå att skatthöjningarna i Mariehamn skulle vara ett sätt att göra människors arbete mindre olönsamtär också tveksamt. Niklas Lampi vet mycket väl att stadens ekonomi de senaste åren varit mycket svag och att vi i stadsledningen gjort allt för att få stadens ekonomi tillbaka på fötter, genom att öka inkomsterna och spara. En något högre skatt slår jämnare mot alla än att kraftigt höjaex.dagisavgifter och andra avgifter som slår mot barnfamiljernas ekonomi.
Nu siktar jag på riksdagen. För att stärka köpkraften på den inhemska marknaden bör den lön man får garantera att den arbetande invånaren kan leva på sin inkomst. Därför vill jag sänka skatterna för låg- och medelinkomsttagarna. Det centrala med skattelösningarna ska vara att stödasysselsättning, inhemsk köpkraftoch efterfrågan. Arbetslösheten stiger i Finland och börjar nu närma sig 10 %. Kan jag vara med och sänka arbetslösheten men endast 1%så ger det staten en intäkt på en miljard euro.
Vi måste göra alltsom står i vår maktatt stoppa arbetslösheten och motarbeta det faktum att utslagning från arbetslivet går i arv. Det är även viktigt för mig att de som är i arbetslivet orkar med sina jobb och att arbetskarriärerna blir längre.
Jag accepterar inte en arbetsmarknad där människor i svagare ställning utnyttjas och där de kunniga och flitiga blir utbrända av för mycket arbete, för stora krav eller orimlig press. I ett gott arbetsliv liksom ett gott samhälle är människor likvärdiga oberoende av kön, bakgrund, hudfärg, ålder, sexuell orientering eller andra individuella egenskaper.
Att ”Arbete ska löna sig” är inteett slagord plockat ur högen. Jag vill verkligen att arbete ska lönasig. För alla inkomstklasser. Särskilt för dem med små och medelinkomst i vårt samhälle.
Sara Kemetter (S)

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Varför O,2 promille?

Alla ska ha rätt till en trygg ålderdom

Åland med i Nato?