Demokratin i Mariehamn i kris


Demokratin i staden utgår från stadsborna som väljer ett stadsfullmäktige som tar det politiska ansvaret för staden. Stadsfullmäktige måste ha makten att styra stadens ekonomi och politik för att kunna ta ansvar. I Mariehamn har det skett förändringar som haft som följd att de folkvaldas möjligheter att fatta beslut och att styra staden beskurits. Vi har mindre att säga till och i både fullmäktige och i nämnderna. 

Den ekonomiska makten har i hög grad förskjutits från de folkvalda till tjänstemännen genom den nya budgetprocess som infördes 2013. Det är idag näst tills omöjligt att politiskt påverka budgetens innehåll. Verksamhetsplan och den egentliga budgeten har separerats från varandra så att skatteöret och budgetramarna slås fast inom juni. Innehållet i budgeten eller verksamhetsplanerna beslutar stadsfullmäktige om senast i mitten av november. Detta system leder till att politikerna slår fast skatteörets pris utan att känna till vad budgeten innehåller. När beslut om innehållet i budgeten ska tas finns det inte någon ekonomisk rörelsefrihet eftersom budgeten redan är fastslagen.

Detta vill vi socialdemokrater ändra på. Vi anser att budgetramarna och ett preliminärt förslag till verksamhet samt ett förslag till skatteörets pris slås fast av stadsfullmäktige i juni. Under hösten sammanställer nämnderna och stadsstyrelsen budgeten som antas av stadsfullmäktige i oktober så skatteörets pris också fastställs. Allt som en helhet. 

 Socialdemokraterna vill återinföra demokratin till Mariehamn.
 
 
 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Varför O,2 promille?

Alla ska ha rätt till en trygg ålderdom

Åland med i Nato?