Varför första maj?

Första maj är arbetarrörelsens internationella högtidsdag som firas sedan 1890 på initiativ av  Andra internationalen,  bland annat till påminnelse av Haymarketmassakern 1886. Denna dag firas runt om i världen av olika vänsterorganisationer, partier och fackföreningar med demonstrationer och möten.

Idag får vi uppleva ett demonstrationståg som startar från Stadshuset och slutar utanför Sittkoffs. Även förespråkare för Basinkomst kommer att demonstrera. Sång, glädje, ärtsoppa, tal och gemenskap. Vi har kommit en lång väg sedan kampen om åtta timmars arbetsdag, men kampen om ett rättvisare mer jämställt samhälle fortsätter. Den senaste Tehy-strejken är ett bevis på just detta.

Arbetarrörelsens förstamajdemonstrationer var från början intimt förknippade med kampen för åtta timmars arbetsdag. I maj 1886 höll en grupp lokala anarkister, bland andra August Spies, ett möte i Chicago, till följd av att polisen två dagar tidigare skjutit två demonstrerande arbetare, på mötet framfördes bland annat krav om åtta timmars arbetsdag. I slutet av detta möte, som ägde rum på Haymarket Square, kastades en bomb mot polisen som öppnade eld mot demonstranterna. Efter mötet greps ett antal av de organiserade arbetarnas ledare och flera av dessa fängslades eller avrättades. De tre som dömts till fängelse benådades av guvernör John Peter Altgeld 1893, då han ansåg samtliga åtta ha dömts på otillräckliga grunder. Det har inte kunnat fastställas vem som kastade bomben. Till ”Chicagomartyrernas” minne och för att samordna kampen för åtta timmars arbetsdag internationellt utropade Andra internationalen två år senare 1 maj till den internationella generalstrejkens dag på den amerikanska delegationenens förslag.

I hela världen sjungs Internationalen traditionellt av de olika partier och grupper som demonstrerar på första maj även sången Arbetets söner sjungs. Kom med och gör din röst hörd!

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Varför O,2 promille?

Alla ska ha rätt till en trygg ålderdom

Åland med i Nato?