Fundera noggrant före

När jag flyttade till Åland från Finland fick jag ofta frågan varför Svenska folkpartiet inte finns på Åland. Vem ska du då rösta på undrade mina vänner och släktingar? Jag måste verkligen sätta mig ner och fundera vilken politiker och vilket parti som drev de frågor som var viktiga för mig. 

Det svenska språket och den åländska kulturidentiteten är skyddad i.o.m. självstyrelsen. Ålands självstyrelse respekterades av Finland. Åland har egna partier som inte är bundna till partierna i Finland. En demokratisk och värdefull signal.

Nu vill sannfinländarna ställa upp i höstens val. Detta kan vi läsa i dagens tidning. Sannfinländarna eller på finska Perussuomalaiset, är ett nationalistiskt och högerpopulistiskt politiskt parti i Finland.  Partiet blev näst störst i riksdagsvalet 2015.
 Sannfinländarna är EU- och invandringskritiska, nationellt och kristet sinnade och försvarsvänliga. Partiet kombinerar center ekonomisk politik med socialkonservstiva värden.
Partiet har jämförts i internationella medier med de övriga nordiska populistiska partierna och andra liknande nationalistiska och höherpopulistiska rörelser i Europa. Partiet delar EU-skeptiska och är kritiska till globaliseringen samtidigt som det uttalar ett starkt stöd för den finländska välfärdsstaten.

Sannfinländarna behöver fem ålänningar med hembygdsrätt för att kunna ställa upp i lagtingsvalet. Fem kandidater som är villiga att arbeta för denna ideologi. 

Har du gott om pengar kan du sälja nästan vad som helst. Har dessa fem kandidater en stark kassa från sitt moderparti för att marknadsföra sig, köpa mediautrymme m.m. så finns det en risk att röster ramlar in. Vi vet att synlighet inför ett val är avgörande. 
Kära väljare, tänk efter före du går till valbåsen vem står för dina åsikter, vem kämpar för dina frågor. Men framför allt gå och rösta och låt inte andra bestämma vem som för makten på Åland. 


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Varför O,2 promille?

Alla ska ha rätt till en trygg ålderdom

Åland med i Nato?