Nordisk förbundsstat?

Då EU-samarbetet vacklar ­diskuteras åter en union mellan de nordiska länderna. En sådan ­union är ­populärare än EU bland folket visar de senaste undersökningarna. De nordiska länderna skulle gemensamt bilda en stark aktör.
Intressanta aspekter med att vara del av en sådan union är bl.a. att vi skulle ha en given plats vid G20 och andra internationella sammanhang där det är av värde att göra sin röst hörd. Lägger man till en militär dimension skulle unionen vara en ”beaktansvärd militär aktör” och på det sättet göra samhället tryggare. För att bilda en förbundsstat skulle en gemensam grundlag, ett parlament och en gemensam valuta behövas. Dessutom borde unionen ha en gemensam utrikes- och säkerhetspolitik, invandringspolitik och arbetsmarknad. Det är väl här som problemen uppstår. Vem vill ge ifrån sig makten och vart skulle den styras. Det finns fortfarande en massa gränshinder mellan länderna som gör det svårt både för folk och företag att flytta och etablera sig. Här är det ofta så att de nationella intressena tar över.

Det dock orealistiskt idag att en ny nordisk förbundsstat efter Kalmarunionen (1397–1523) skulle bildas.  För att det skulle kunna uppstå en diskussion där man seriöst skulle diskutera någonting sådant borde det ske en dramatisk förändring i vår omgivning. 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Varför O,2 promille?

Alla ska ha rätt till en trygg ålderdom

Åland med i Nato?