Bostadspolitik


Med en aktiv och ambitiös bostadspolitik så kan Åland ta till vara fler möjligheter till jobb och tillväxt och samtidigt klara de stora klimatutmaningarna. Alla ska ges förutsättningar att leva i bra bostäder och i en stimulerande och trygg miljö. Boende- och bebyggelsemiljön ska utgå från människors efterfrågan och behov och bidra till jämlika förhållanden. Bostadsförsörjningen ska bidra till att skapa förutsättningar för tillväxt, rörlighet på arbetsmarknaden. Vid planering, byggande och förvaltning ska en ekologiskt, ekonomiskt och socialt hållbar utveckling vara grund för verksamheten. Åland borde ha ett mål för bostadsbyggande inom bostadspolitiken.

Byggreglerna bör reformeras med fokus på att förenkla och skapa flexibla lösningar samtidigt som en god och hållbar byggkvalitet upprätthålls. Byggnadsreglerna bör skyndsamt ses över för att nå en god balans mellan olika samhällsintressen. Klimatomställningen i bostadssektorn bör ingå som en del i en strategisk samverkan för energiomställning och hållbar planering. Energikraven vid nybyggnation bör enligt mig skärpas. Genom skärpta energikrav ökar enhetligheten vilket kan underlätta effektivare bostadsproduktion och bidra till att minska kostnaderna.

Landskapsregeringen kommer under 2014 att använda paf-medel till både lån och bidrag för att underlätta finansiering av energiinvesteringar i fastigheter. Modellen innebär att LR tillhandahåller förmånliga energisparlån och direkta bidrag till kommunen för energiinvesteringar i fastigheter. Tydliga krav för energieffektivisering sätts upp för att ett lån och bidrag ska kunna ges. I Tyskland finns en liknande modell. Modellen kunde i framtiden utökas till bostadsägare.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Varför O,2 promille?

Alla ska ha rätt till en trygg ålderdom

Åland med i Nato?