Kulturpolitik


Kulturen är en samhällsutvecklare. Kultur är en huvudingrediens för förändring och kultur ska ha en självklar plats i processer som samhällsutveckling. Kultur skapar genom mötet mellan människor, därför måste man arbeta gränsöverskridande med kultur som en förändring i samhället där kulturaktörer, medborgare och näringsliv strävar mot samma gemensamma vision.

Ett belysande exempel är bibliotek som väljer att ta in vissa böcker, eller konsthallar som sätter upp en viss konst. Aktivt väljer man bort ngt annar. Indirekt säger man att det här är värdefullare än det där. Vi är alltså politiska aktörer i ett kulturfält som sätter kulturen i ett större samhälleligt perspektiv. Åland behöver skapa en plats där olika etniska grupper och andra minoriteter kan få en naturlig plats att träffas. Detta kunde vara i vårt kulturhus eller genom Medis.

Ålands musikinstitut bedriver en lagstadgad verksamhet med fastställd läroplan. Intresset för att studera vid ÅMI är stort. Elevantalet idag är ca 290 elever. I budgeten nämns en organisering av en permanent teaterutbildning på grundläggande nivå för barn och unga. Jag har ingenting emot att det grundas en sådan utbildning, men den får inte ta medel ifrån den verksamhet som nu bedrivs på ÅMI.

 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Varför O,2 promille?

Alla ska ha rätt till en trygg ålderdom

Åland med i Nato?