Utbildningspolitik


Grundskolan ska jämna ut klasskillnader och ge ungdomar en likvärdig start i livet oavsett hemförhållanden, kön eller andra förutsättningar. Utbildning har historiskt varit en av de viktigaste ledstjärnorna för att skapa en jämbördig grund att stå på. Den åländska skolan ska bygga på humanistiska värderingar och betona hållbar social, ekonomisk och miljömässig utveckling. Skolan ska vara en demokratisk mötesplats som är jämställd och motverkar könsstereotyper.

En sammanhållen offentligt finansierad skola är det bästa redskapet för att skapa dessa jämlika förutsättningar. Där får alla möjlighet att utvecklas maximalt efter sin förmåga och får det stöd och den uppmuntran som behövs. På så sätt motverkas social segregering. Den mångkulturella skolan är en styrka. De som behöver ska få extra språkstöd och få möjlighet att stärka sina kunskaper i sitt hemspråk.

 

Socialdemokraterna anser att barn och ungdomar ska lära sig att respektera och samarbeta med sina medmänniskor. I vårt öppna samhälle ska alla kunna känna sig delaktiga och ta ansvar. Vi måste skapa trygghet så att varje individ ges frihet att utvecklas.

All skolpersonal skall ges möjlighet till utbildning i normkritik och genuskunskap, för att inte medverka till diskriminering och begränsningar. Ett ständigt arbete mot främlingsrädsla, homofobi och rasism ska prägla verksamheten.

Det är viktigt att vi förbinder oss till att utveckla vårt utbildningssystem så att en utbildning av hög kvalitet för alla tryggas. Alla ska kunna få tillräckligt med kunskaper och färdigheter för ett aktivt medborgarskap och framgång på arbetsmarknaden.

Vår arbetsmiljö och samhällets kompetensbehov förändras. I skolan ska eleverna kunna känna sig trygga, lära sig reflektera, tänka kritiskt, bilda sig egna uppfattningar och etiska förhållningssätt. 

 

God läsförståelse och förmåga att inhämta information är egenskaper som krävs i dagens informationssamhälle. Läsning är grunden för framgångsrikt lärande och därför ska samtliga åländska elever ha samma förutsättningar att bli rutinerade och starka läsare. Läsning är hela skolans och samhällets angelägenhet. Läsglädje är nyckeln till god läsförmåga. Brist på läskunskaper påverkar hela samhällets utveckling.

 

Dagens tekniska resurser ska göras tillgängliga och användas som ett naturligt undervisningsverktyg i skolan. Eleverna behöver goda färdigheter så att de kan utnyttja informations- och kommunikationsteknik för att fördjupa sitt lärande och kombinera det de lärt sig i skolan med kunskap som inhämtas utanför skolan.

 

Dagens arbetsmarknad kräver individer som har förmågan att bygga ett hållbart samhälle. Framtidens arbetstagare behöver kunna arbeta självständigt och ta ansvar, kunna uttrycka sig, ha social kompetens och kommunikationsförmåga. Viktiga färdigheter är även samarbets-, tanke- och problemlösningsförmåga. Därför behövs ett brett utbildningsutbud.

 

Åland har en stark sjöfartstradition. Många unga ålänningar vill utbilda sig inom sjöfartsnäringen. De maritima utbildningarna lockar även ungdomar från både Finland och Sverige. Ålands ambition bör vara att upprätthålla statusen som internationellt sjöfartskluster med hög sjöfartskompetens. För att uppnå detta borde vi modernisera vår sjöfartsutbildning Utbildningsutbudet bör vara flexiblare och den tillämpade forskningen borde anpassas efter verkligt behov och nytta. Eftersom det åländska klustret är en stor ekonomisk faktor på Åland så det av yttersta vikt att sjöfartsutbildningen är samordnad för såväl navigation, teknik, catering som ekonomi.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Varför O,2 promille?

Alla ska ha rätt till en trygg ålderdom

Åland med i Nato?